2016. július 15., péntek

Torta - tűzhelyfrász idején

Ilyenkor nyáron a legtöbb gasztroportálon olvasható,hogy igyekezzünk elkerülni a tűzhelyet,illetve,amennyiben ez nem lehetséges,készítsünk olyan ételeket,amelyek hamar készen vannak,pl. egytálételek. Igen ám,de a mi családunkban például a legtöbb születésnap nyárra esik és nincs születésnap torta nélkül! :) Ezért ebben a posztban egy viszonylag hamar,könnyen elkészíthető tortát mutatok meg,amit kezdő konyhatündéreknek is bátran ajánlok elkészítésre! Ezt a tortát konkrétan most a ráckevei mamánk 87. születésnapjára készítettem - pszt,szerinte ő még csak 78! - és eperrel készült,de az eper helyettesíthető a mindenkori idénygyümölccsel,lásd most például a különböző barackokat! A krémje is roppant egyszerű,egy kedves "ismeretlen-ismerős" , Hermánné Nagy Renáta találmánya,hiszen személyesen még nem találkoztunk,de egy remek csoport tagjai vagyunk mindketten!

Íme a recept:

A tészta egy 6 tojásos olajos piskóta,amelynek hozzávalói és elkészítése a következő:

- 6 tojás
- 25 dkg kristálycukor
- 25 dkg liszt
- 7 evőkanál étolaj
- 0,5 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só

A tojásokat kettéválasztjuk,a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. Külön tálban a lisztet elvegyítjük a sütőporral, A tojások sárgáit fehéredésig keverjük a cukorral,majd hozzáadagoljuk az étolajat is,majd a sütőporral elkevert lisztet,végül óvatosan,hogy a hab ne törjön össze,hozzáadjuk a felvert tojásfehérjéket. A masszát kivajazott,liszttel kiszórt tortaformába töltjük - az enyémnek az átmérője 26 cm-es - és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük,majd rácsra téve kihűtjük.

A krém elkészítése is pofonegyszerű,hozzávalók:

- 0,5 l habtejszín,én a könnyen felverhető növényi tejszínt használom
- 1 nagy dobozos gyümölcsjoghurt
- még gyümölcsdarabok

A tejszínt kemény habbá verjük a rajta lévő utasításnak megfelelően eljárva,majd hozzáadjuk a gyümölcsjoghurtot és elkeverjük benne. Cukor valószínűleg nem kell hozzá,mert a tejszínhab általában amúgy is édesített,de ez kóstolás után könnyen megállapítható.

A gyümölcsjoghurt lehet ugyebár idény szerinti,de akár egzotikus is,a család ízlésének megfelelően.
Tehetünk még a krémbe gyümölcsdarabokat is,de a gyümölcsből hagyjunk esetleg a tetejére díszítésnek is! - bár a díszítésnek csak a fantáziánk,illetve a kézügyességünk szabhat határt!

A tortát kettévágjuk,betöltjük a krémmel,kívülre is hagyunk a bevonásra,majd díszítjük a tortát! Hűtőbe tesszük pár órára és kész! :)

Ezután már csak az ünnepelt széles mosolyát és örömét kell hátradőlve élveznünk! :) Jó étvágyat és boldog születésnapot minden mostanában ünneplőnek! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése