2016. július 13., szerda

Sárgabarack-befőzés


Ha nyár,akkor befőzés! Szeretett nagymamám szerint - aki már réges-rég a felhők széléről néz le ránk - a "van-tól" nem kell félni!!! Vagyis,bátran főzzünk be,készítsünk minél több finomságot magunk és aztán a család örömére,mert most adja legszebb,legfinomabb kincseit a természet,hát éljünk vele!!!

Sárgabarackfánk az idén rekordtermést hozott,kislányom születésének évében 1,azaz egy szem barackot jegyezhettünk fel emlékeinkbe,most,14 év után tömve volt édes gyümölccsel. Aggódtam is a virágzáskor hirtelen jött fagynál,vagy a júniusi jégesőnél,de hála Istennek mind megmaradt és ha már a fa bő termést adott,akkor éltem a lehetőséggel és befőztem!

Az eljárást számomra alaposan megkönnyíti a dzsemfixek használata,a recept pedig a következő:

- sárgabarack
- dzsemfix,vagy lekvárzselésítő,ki,amelyiket szereti,vagy amelyikhez hozzájut
- cukor vagy egyéb édesítőszer

- ha szeretnénk,jöhetnek az extrák is,én az idén használtam lime-levet és mozsárban tört levendulát!

Elkészítés:
a sárgabarackot alaposan megmostam,kimagvaltam,majd apróbbra vágtam és botmixerrel pürésítettem! Aki szereti,nem baj,ha maradnak benne egész darabok is,milyen jó is az,ha mondjuk télen előbukkan a vajas kenyéren egy-egy gyümölcsdarab! A dzsemfix csomagolásán található elkészítési útmutató szerint lemértem a gyümölcsöt,kimértem az édesítőszert és az útmutató alapján elkészítettem a dzsemet.
A befőttesüvegeket csírátlanítottam (én mosogatógépben szoktam) és forrón belekerült a sárga arany,az üvegeket fejre állítva hűtöttem ki és kész is!

Mivel jócskán volt befőzni való alapanyagom,készítettem fűszeres lekvárt is(fahéj-szegfűszeg-vanília),illetve levendulás fűszereset is!

Jó lesz vajas kenyérre-kalácsra,süteményekbe,palacsintába és bizony az én édesszájú férjem "csak úgy" is elkanalazgatja a kamionban az üvegből!

A legelső képet aki figyelmesen megnézi,az láthat egy helyes kis társat,aki mellém szegődött a kertben és tusolásig velem maradt! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése