Ma is kétféle sütit készítettem elvitelre,egy édeset és egy sósat szokás szerint.
Először is lássuk a sósat és vele írnék pár sort egy csodálatos emberpárról,akik már sajnos a felhők szélén ülve néznek le ránk: ők a "pesti" szomszédaink voltak,akik nélkül nem találnám itt a helyem,nem sikerült volna nélkülük beilleszkednem. A sütés-főzés kezdeti kudarcain az segített át,hogy Ancika mindig azt mondta,lányom,nem lehetsz olyan béna,hogy egy szakácskönyvből nem tudod megcsinálni ezt,vagy azt! Lányom,gyerünk,mutasd meg mindenkinek! Balázs pedig úgy szeretett minket,ahogy voltunk,feltétel nélkül - jó kis igazi,saját vörösbora mellett rengeteg nyárestét beszélgettünk át...
Szóval a túrós pogácsa receptjét Ancikától kaptam,ezen instrukciókkal: mindent bele és isteni lesz! Hát az! Hosszú évek óta sütöm,a legjobban bevált pogácsa recept a családban,mivel az összetevőktől szaftos és porhanyós marad,viszont nagyon egyszerű az elkészítése! :)
Túrós pogácsa
Hozzávalók:
- 0,5 kg túró
- 0,5 kg finomliszt
- 0.5 kg Rama margarin - mert Ancika szerint fontos a minőség :)
kb. 1 evőkanál só
A Ramat az elkészítés előtt kivesszük a hűtőből,hogy puhuljon,ha erre nincs idő,akkor a mikróban egy kicsit megpuhítjuk - vigyázat,nem megolvasztjuk! A lisztbe beleszórjuk a sót,belemorzsoljuk a túrót,végül a margarinnal összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk,viszonylag vastagra,hiszen amekkorára nyújtjuk,ez lesz a pogácsák magassága,mivel sem élesztőt,sem sütőport nem használunk. Kiszaggatjuk,a tetejüket egy felvert tojással lekenjük,megszórjuk szezámmaggal,vagy sajttal,vagy sókristályokkal ízlés szerint és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket.
Ezen mennyiségből nekem ma a legkisebb röviditalos poharunkkal szaggatva (igen,jól belisztezve bármi lehet szaggató!) 111 db apró pogácsám lett.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése