2017. július 23., vasárnap

Rozépezsgős eperdzsem... folytatódik...

Szóval a befőzés folytatódott...
Nagyon kedves helyi családtól vásároltam a dzsemnek való epret,az édesanya is kedves,barátságos,ugyanúgy,mint a gyermekei! Készítenek aszalt epret is,amit volt szerencsém megkóstolni,mondhatom,csodálatosan zárják a nyár egyik legfinomabb ízét később is élvezhető formába!
Befőztem vagy 10 kg epret dzsemnek,az elkészítési módja a legegyszerűbb,mint ahogy tavaly a sárgabarack-dzsemnél leírva,köszönöm ezúton is a dzsemfix feltalálóinak :)

Aki nem akarna keresgélni,annak itt a link tavalyról,egyúttal leírom,hogy az idén is készült természetesen a finom sárgabarackból is dzsem!

https://otthonutszelen.blogspot.hu/2016/07/ha-nyarakkor-befozes-szeretett.html

Visszakanyarodva az eperhez: a szezon vége felé,mikor kicsit kedvezőbb lett az ár,akkor elkezdtem egy kicsit kísérletezni...az ötletet Stahl Judit sütőben sült eperdzseme adta,de én még "rákontráztam" egy kevés rozépezsgővel. Valahogy úgy alakult az életem folyamán,hogy ha szeszes italról van szó,akkor egy pohár jégbe hűtött pezsgőt előnyben részesítek minden másnál. Lásd a bodzaszörpös receptnél például,a pezsgő is ugyanolyan remekül működik mindenben szerintem,mint akár egy-egy jó borfajta!

Szóval beletettem a sütőpapírral kibélelt jénaiba 1 kg botmixerrel éppencsak összezúzott epret (hogy maradjanak finom darabok is)hozzáadtam kb. 25 dkg barnacukrot,felöntöttem a rozépezsgővel,jól összekavartam és betettem a sütőbe kb. 45 percre.
Az idő elteltével kiöntöttem a finomságot egy kerámiatálba,hozzáadtam egy csomag dzsemfixet és forrón az előkészített üvegekbe töltöttem,fejre állítottam őket,kihűlés után mehetett a kamrapolcra.
A sütési idő nálam még nem volt olyan hosszú (cél is volt ez),hogy még nem minden alkohol párolgott el,ezért ez a dzsem szigorúan 18+-os egyéneknek lesz fogyasztásra ajánlva... :) Már alig várom,ahogy egy szelet vajas kalácson érezzem a darabos eper ízét a finom pezsgő kíséretében,mondjuk akár az első hűvös őszi estén... De szerintem jól fog passzolni akár egy csirkemellhez is..


Utóirat: receptem elkészítését a fotón szereplő (egyébként egyik kedvenc) pezsgőmárkám nem támogatta semmilyen formában!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése