2017. május 15., hétfő

Karamellás-narancsos bodzaszörp!

Kezdődik!!!!!!!

Hogy mi is kezdődik?? A kedvenc időszakom,a télire való eltevések időszaka.

Gyönyörű helyen lakunk,kár,hogy illatokat nem lehet ilyenkor lefotózni. Ugyanis körben csupa-csupa virág,bodza,akác,mezei írisz,minden harsogóan zöld,színes és gyönyörű!
Szeretek mindenből egy keveset eltenni,hiszen télen jó lesz még rágondolni is erre  a szín-és illatorgiára,de ha kortyolunk a szörpből,esetleg belekanalazunk egy bodzavirágos eperdzsembe,a kedvünk is jobb lesz a szürkeségben!

A szörpkészítést nálam a bodzaszörp nyitja! Pár éve már nem "hagyományos" bodzaszörpöt készítek,hanem karamellás-narancsosat! Kedves "barátnőmtől",a már említett Bencsik Anikótól származik a recept,kis csavar,kis extra és máris finomabb,teltebb ízű szörpöt kapunk! Jöjjön tehát a recept!

Karamellás narancsos bodza szörp

Hozzávalók 1 db 5l-es üveg, legalább 10-15 bodzavirág, ( minél több a virág annál jobban kijönnek az ízek) 3 l víz, 3 kg cukor, 2 db citrom, 3-4 db narancs 2-3 kiskanál nátrium-benzoát, 10-20 g citromsav.
1 fazékban 1 kg cukrot karamellízálok, majd felöntöm 1 l vízzel. Óvatosan dolgozzunk vele mert hirtelen felbuggyan és nehogy kifröcsögjön a kezünkre. Kicsit várok vele majd hozzá öntöm a maradék 2 l vizet, a 2 kg cukrot, és összeforralom. Amíg hűl előkészítem a bodza virágot (Én nem szoktam megmosni csak a lehetséges bogárkákat szedem le, és ki a virágokból)
Az előkészített üvegbe teszem a virágot, a felszeletelt citromot és narancsot, a citromsavat( lehet összetört citrompótló is), a nátrium-benzoátot.
Amikor langyosra hűlt a karamellás cukor szirup a virágra öntöm lefedem és 4 napig így tárolom, időközönként megkeverem. A 4. nap után leszűröm,majd még egyszer gézlapon is. Üvegekbe töltöm.

A benzoát miatt télire is eltartható!

TIPP! Felnőttek próbálják ki jégbe hűtött pezsgővel felöntve! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése