2017. július 23., vasárnap

Még mindig... követezett a fenyőrügy!

Mindig is szerettem volna fenyőrügyszirupot készíteni,de vagy elfelejtettem fenyőrügyet szedni (amíg még lehetett a finom zsenge hajtásokat látni az ágak végein),vagy egyszerűen lehet,hogy csak lusta voltam,vagy a kezemet féltettem... :)
Pedig egy remek receptem is volt,hiszen van egy kedves ismerősöm - figyelitek,kedves olvasóim,hogy milyen szerencsés vagyok,mennyi kedves ismerősöm,barátom van és mind-mind kedves,ügyes - aki létrehozta az ő álmát,szó szerint,hiszen kis manufaktúrájának neve Cilu álma! Ciluka receptje a fenyőrügy-szörp és lám,mivel kezdődik: azzal,hogy legyen egy jó barátnőd,aki leszedi neked a fenyőrügyet! Most én is így jártam,barátnőm,Zsuzsi szedte le a fenyőrügyeket a saját fenyőjükről és nekem ajándékozta feldolgozás céljából!

A felső két képen az látható,hogy egy tisztára mosott kisebb üveget teleraktam a fenyőrüggyel és feltöltöttem hársmézzel. Direkt hársmézzel,mert ettől a kombinációtól remélem azt,hogy télen a megfázásos köhögésre egy-egy kanál jót fog tenni a családomnak!

Az alsó két képen az üvegbe helyezett fenyőrügy van,amiből lett a szirup,kb. 4 db fél literes üveggel!

A recept pedig Mihálka Klárié,azaz Cilu álma ez is! :)

Szükségeltetik hozzá:

1 db 5 literes, tisztára mosott üveg,
1 igen jó barátnő, aki leszedi a zsenge fenyőrügyet (mindegy, milyen fajta, bár a luc adja a legtisztább, bár nem a legintenzívebb  illatú és ízű szörpöt)
2 - 3 db megmosott, karikára vágott citrom
2 kg cukor

az 5 l-es üvegbe jól belenyomkodom a fenyőrügyet (nem mossuk meg előtte....) úgy jó félig, erre megy az első citrom, második adag rügy, második citrom. ne sajnáljuk a fenyőrügyet, ne csak lássa az üveg, hanem érezze is, hogy van benne valami...
3 l vízzel felöntöm, 2-3 napig hagyom állni, majd leszűröm és ujjaim, valamint tenyerem épségének kockáztatásával kinyomogatom a még benne levő anyagot.
nagy lábosba/fazékba öntöm, felforralom.
lehúzom a tűzről, hagyom kb. 24 órát állni,másnap hozzáöntök 2 kg cukrot, ezzel még 10-15 percig forralom. Ha nagyon édes lenne, lime levet adok hozzá, forrón üvegekbe töltöm és mehet a dunsztba... másnap, harmadnap kiveszem, felcímkézem..

Az én hozzáfűznivalóm még annyi: nem raktam bele 2 kg cukrot,mert én kóstoltam közben és édesnek találtam,az én adagomba kb. 1,25 kg cukor ment! 

Cilu álmának linkje,ahol elérhető - és mindenkinek szívből ajánlom,hogy nézze meg,mik készülnek nála: 

https://www.facebook.com/CiluAlma/?fref=ts






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése