2017. február 7., kedd

Édességek - nagyanyám konyhájából 2. MADÁRTEJ

A madártej szintén olyan édesség,amelyet az én drága nagyanyám nagyon sokszor készített nekünk - sokkal frissebb alapanyagokból,mint néha én napjainkban! Hiszen tejet a szomszéd Bandi bácsi tehenei adtak frissen,tojást pedig a saját tyúkjaink!
Akárhogy is,leírnám,hogy gyermekkoromban nem szerettem a madártejet - illetve a "sárga" részét igen,a habgaluskákat nem igazán. Mostani agyammal megfejtettem a titkot - 2 világháborút is átélt,örökké spórolós nagyanyám nem rakott a tojáshabba cukrot...
A receptje nagyon egyszerű,mindenki készítse bátran! Általában az összes hozzávaló fellelhető a háztartásokban,úgyhogy gyors nasinak is kiváló!

Madártej

Hozzávalók:

1 liter tej
6 tojás
15 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1 evőkanál liszt

A tojásokat különválasztjuk. A fehérjékből kemény habot verünk,5 dkg porcukor hozzáadásával. A tej felét felforraljuk és a kemény tojásfehérje habból evőkanálnyi mennyiségeket szaggatunk bele,mindkét oldalukat 1-1 percig főzzük,szűrőkanállal kiszedjük.
A maradék tejben csomómentesen elkeverjük a 10 dkg porcukrot,a vaníliás cukrot és az evőkanál lisztet,óvatosan a forralt tejhez adagoljuk,végül az egészet folyton kevergetve sűrűre főzzük.
Üvegtálba kiöntjük a vaníliás szószunkat,rászedjük a habgaluskákat és jól behűtve tálaljuk!

Jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése