2017. január 16., hétfő

Garabonciás 2. - Tejfölös-sajtos burokban sült hús

Önszorgalomból - és mert szerettem eddig is a termékeiket  - úgy gondoltam,hogy megmutatok egy-két dolgot,amelyet a Garabonciásnál nyert sajtjaimból készítettem. Az első,amely most vasárnap készült,az a tejfölös-sajtos hús,amely a családom egyik kedvence. Előnye,hogy könnyű elkészíteni,viszont nagyon finom. Jól illik hozzá a rizsköret és valamilyen befőtt,de aki a burgonyás köreteket részesíti előnyben,az sem csalódik!

Hozzávalók:

A család kedvenc húsféléjéből egy tepsire való szelet - karaj,csirkemell,sertéscomb,bármi
Liszt
Vaj
20 %-os tejföl
Kevés tej
Só,bors
A tetejére bármilyen reszelhető kemény sajt,pl. trappista,jelen esetben az Alföldi Garabonciás Kft. érlelt félkemény tehénsajtja

Elkészítés:

Először is egy nagyobb serpenyőben vajat hevítek,a hússzeleteket sózom-borsozom,lisztbe mártom és a forró vajon kérget sütök rájuk,épp csak pár percig,majd tepsibe rakom őket,nem egymásra,lehetőleg egymás mellé.
Eztán a vajhoz dobok még,hogy jó kis sűrű mártást tudjak készíteni. Vagyis a forró vajon megpirítok kb. egy evőkanál lisztet,azt felengedem forró tejjel,sózom,borsozom,végül 20%-os tejfölt is teszek bele,nem mértem le,mennyit,kb. egy kispohárnyit. Jól elkeverem a mártásban és levéve a tűzről a sűrű szószt a húsokra öntöm. Alufóliával lefedve előmelegített sütőbe teszem,majd mikor már a husik készre sültek a finom szószban,a tetejére szórom a reszelt sajtot is és addig sütöm,amíg rá nem pirul.

Tipp a még gyorsabb elkészítéshez: aki a szószkészítést ki akarja hagyni,önthet az előkészített húsokra egy doboz főzőtejszínt is,illetve akár főzőtejszín és tejföl keverékét - így gyorsabb,viszont nem annyira telt,sűrű lesz a mártásunk!

A fent említett tetszőleges köretek bármelyikével tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése