2017. január 16., hétfő

Karácsonyi aprósüti - és egy remek férj

Nem dicsekvésképpen,de remek férjem van. Amikor itthon van,sokat segít nekem,szívesen van velem együtt a konyhában is.
Karácsony előtt úgy adódott,hogy szerencsére már dec. 20.-án hazaérkezett. Mondogatta is nekem,hogy ő azt szeretné,hogy ha sütnék karácsonyra ún. darálós kekszet,mert az ő nagyanyja sokat sütött olyat anno. Az enyém is,de édes szívem,ez 17 év után jut eszedbe és pont most?? - kérdeztem tőle :D Ugyanis még sosem mondta,sosem kérte és nem is készítettem még soha.
Közben barátainknál disznótor is volt,jöttünk-mentünk azon a héten,végül dec. 23.-án szereztünk a nagynénjétől receptet,este begyúrtam a tésztát és mit ad Isten,úgy alakult,hogy a férjem készítette el a süteményeket,miközben én mással voltam elfoglalva a konyhában. A húsdarálóra rakható kis szerkezetet,amely a kekszek mintázását és kinyomását végzi,szerintem tényleg a nagyanyjától örököltük,mert régi és számomra ismeretlen volt,de előkotorta! Aztán dec. 24.-én (!) kiderült,hogy a mi húsdarálónk nagy hozzá,sebaj,telefon egy barátnak és már mehettünk is a kis húsdarálóért és kezdhette a férjem a munkát. :) 
A végeredménnyel nagyon elégedett volt,a családnak és a barátoknak is ízlett. Az adag,amely a leírt receptből lesz,nem kevés,olyan,ami elvitelre is jó a család kollégista,kamionos,stb. tagjainak!

"Darálós" keksz

Hozzávalók:

70 dkg finomliszt
25 dkg margarin
25 dkg cukor
2  cs. vaníliás cukor
1,5 cs. sütőpor
4 tojás

A lisztbe belerakjuk a sütőport,beletesszük a többi hozzávalót és kissé kemény tésztát gyúrunk. (Ha akarjuk,az egyik felébe tehetünk pár kanál nem cukrozott kakaóport,akkor barna kekszeink is lesznek!) A tésztát egy éjszakára hűtőbe tesszük,folpackba csomagolva.

Másnap a húsdarálót a kekszkészítő feltéttel összeszereljük,tepsikbe sütőpapírt teszünk és kezdődhet a művelet: kis adagokban "etetjük" a darálót a tésztával,nyomjuk ki és közben a kívánt méretre vágjuk - mondhatjuk,hogy nem egyszerű egyszerre ennyi mindent csinálni,de mivel nekem a férjem készítette egyedül,szinte nulla sütési gyakorlattal - nem lehetetlen!!! 
Én kb. 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem,egyik tepsit a másik után,a lényeg,hogy ezt sem kell teljes keményre sütni,inkább lágyak legyenek,mikor kivesszük őket,a levegőn úgyis megkeményednek még!
Legközelebb dupla mennyiséggel fogjuk sütni,hiszen el is áll (már ha nem rabol rá a család) és azt gondoltam ki,hogy kókuszreszelékkel fogom turbózni az ízét!

Jó étvágyat és ilyen lelkes konyhai segítőket kívánok hozzá mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése