2016. október 17., hétfő

Mákos zebratorta - KEZDŐK is bátran elkészíthetik!

A kevert tésztájú sütemények azon édességek,amelyekkel lássuk be,még egy kezdő háziasszony is elkápráztathatja sütire éhes családját vagy vendégeit!
Különösen egy ilyennel,aminek a receptje most fog következni,hiszen nem csak végtelenül egyszerű,de látványos is!

A receptet a Nők Lapja Konyha 2016. szeptemberi számából vettem,így szól:

Hozzávalók egy kb. 22 cm. átmérőjű tortához:

5 tojás
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl víz
2,5 dl olaj
1 csomag sütőpor
40 dkg liszt
5 dkg darált mák

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk,a tojásfehérjéket 5 dkg cukorral kemény habbá verjük. A maradék 15 dkg cukrot,a vaníliás cukrot,a tojássárgájákat,1 dl vizet és az olajat kézzel simára keverjük,majd hozzáadjuk a tojásfehérjehabot. Végül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet.

A masszát elfelezzük,az egyik felébe belekeverjük a maradék 0,5 dl vizet és a darált mákot. A kétféle tésztát egy sütőpapírral bélelt tortaformába kanalazzuk úgy,hogy először a tortaforma közepére teszünk 2 evőkanál fehér masszát,majd ennek a közepére 2 evőkanál mákosat. (A következő 2 kanál mindig "szétnyomja" annyira az alatta lévő réteget,hogy szétterüljön a forma oldaláig) Ezt addig ismételgetjük folyamatosan,míg elfogynak a masszák.

170 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük ,tűpróbával ellenőrizzük. Kínálhatunk mellé lekvárt,vaníliafagylaltot!

Ennyi a Nők Lapja konyhában megjelent recept.

Személyes megjegyzéseim:
mivel nekem 26 cm. átmérőjű tortaformám van,6 tojásból készítettem és a többi adagot is értelemszerűen arányosan növeltem,kb. így:
6 tojás
24 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor maradt
1,8 dl víz
3 dl olaj
1 csomag sütőpor maradt,mert az kb. 0,5 kg liszthez elegendő
48 dkg liszt
6 dkg darált mák

Másik személyes megjegyzésem,hogy nálunk szinte azonnal elfogyott,mert épp vendégek érkeztek akkorra,mikorra kihűlt,de mindenképpen tenni fogok rá legközelebb egy mázat.mondjuk akár egy citromos cukormázat,vagy egy csokimázat!
(Valamennyi azért maradt a kamionos elviteles dobozba! :) Érdemes megnézni a közeli fotókat,szerintem csodálatosan néznek ki,lányom,Füzi Beatrix Mária érdeme! )

Nagyon finom,kiadós süti,érdemes kipróbálni,KEZDŐK IS VILLANTHATNAK VELE! :-)

A fotók már a sajátjaim.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése