Az Islernek története van... sokan ismerjük,mégsem tudjuk,honnan származik.
Egy kis ismertető:
Az isler (ischler vagy ishler) egy csokoládékrémmel bevont, töltött, omlós tésztapárból készült kerek sütemény. Számos változata létezik: van, amely kizárólag csokoládéval készül, de lekváros és habos változatai is vannak.
Története
A közhiedelem szerint először I. Ferenc József tiszteletére készítették az akkori Osztrák–Magyar Monarchia területén fekvő Bad Ischl fürdővárosban a ma is működő Zauner Cukrászdában (Zauner Konditorei) 1849-ben. A süteményt valóban itt találták fel, de több mint 100 évvel később: egy Richard Kurth nevű cukrász alkotta meg az 1950-es években.
Változatai
Eredetileg rumos csokoládékrémmel készült. Manapság is nagy keletje van a ribizli- vagy baracklekvárral megtöltött süteménynek. A Zauner Cukrászdában napjainkban kétféleképpen készítik az islert: csokoládéval leöntve és töltve vagy lekvárral töltve és kávés krémmel leöntve.
Hegedűs László szolnoki cukrász, a több mint százéves Kádár cukrászda mestercukrásza álmodta meg és készítette el elsőként tojáshabbal. A habos isler azóta folyamatosan terjed, de különösen Szolnokon és a keleti országrészben népszerű. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Isler
Nálunk is van története: az én anyukám rendszeresen járt munka miatt Győrbe v. Sopronba. Szinte mindig hozott nekünk islert,mert ugye a legtöbb vasútállomáson,buszmegállóban,stb. kapni lehetett. Nagymama aztán egyszer megsértődött,elkérte a testvérétől a testvére "híres" isler-receptjét és elkészítette. Ezután nem volt megállás,rengetegszer kértük,hogy készítsen nekünk! :)
Most Palim kívánta meg és megkért,hogy nem készítenék-e,egyáltalán tudok-e! :) Ugyanis a közös 17 és fél évben még valóban nem készítettem itthon. Elővettem nagymama receptjét és nagyon finom lett,szinte visszarepített a gyerekkoromba! :) A recept pedig így szól:
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt (ebből 15 dkg-t helyettesíthetünk darált dióval!)
30 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 csipet só
1 egész tojás
1 tojás sárgája
A töltelékhez
ízlés szerint választott lekvár
A bevonathoz
2 tábla étcsoki
2 ek. étolaj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk,folpackba csomagolva kb. 1 órát hűtőben pihentetjük.
Enyhén lisztezett deszkán kb. fél cm. vastagra kinyújtjuk (eleinte nehéz lesz,de megéri a küzdelmet!),majd köröket (pogácsaszaggatóval pl.) szúrunk ki belőle,175 fokra előmelegített sütőben sütőpapíros tepsiken kb. 8-10 perc alatt világosra sütjük.
A leeső tésztát újra összegyúrjuk,nyújtjuk,szaggatjuk,míg el nem fogy!
A kihűlt korongokból 2-t összeragasztunk sok lekvárral - mindegy,milyen,valaki a sárgabarackra esküszik,én most meggylekvárral ragasztottam össze,olyannal,amit én főztem és meggydarabok is vannak benne! Jól passzolt a kissé savanykás lekvár az étcsokoládéhoz!
Majd az étcsokit gőz fölött megolvasztjuk,hogy szép fényes legyen,belekeverjük a 2 evőkanál étolajat és az islereinket egyesével megmártjuk benne. Én most nem mártottam őket a "talpukig",mert aggódtam,hogy nem lesz elég az étcsokim és nem volt több itthon.
Mostantól sűrűbben szerepel az itthoni desszertkínálatban,az biztos! Jó étvágyat hozzá! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése